Dietetyka Na Luzie

458 kcal | 45 B | 18 T | 28 W

WALENTYNKOWY DESER

Składniki

Ciasto:

  • 25 g mąki pszennej
  • 10 ml oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
  • 1 jajo
  • 15 g białka serwatkowego (najlepiej malina lub truskawka)
  • 10 g erytrytolu
  • 60 ml mleka 1,5%
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 25 kropel czerwonego barwnika spożywczego

Krem:

  • 75 g skyra naturalnego
  • 15 g białka serwatkowego (biała czekolada)
  • szczypta gumy ksantanowej lub trochę żelatyny
  • 5 kropel barwnika

Dekoracje np. czekoladowe serca i pianki

Wartość odżywcza

Cały deser:

  • Białko: 45 g
  • Węglowodany: 28 g
  • Tłuszcze: 18 g 
  • Wartość energetyczna: 458 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Składniki dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.
  2. Wstawiamy do mikrofali na maksymalną moc na 1,5 minuty.
  3. Skyra mieszamy z białkiem.
  4. Smarujemy pomiędzy warstwami zostawiając trochę, aby pokryć wierzch.
  5. Wspomnianą resztę skyra mieszamy z barwnikiem i smarujemy górę.
  6. Pokrywamy ulubionymi dodatkami.

Podobne prace

JEDNOPORCJOWE KINDER COUNTRY

406 kcal | 23B | 8T | 62W

PROTEINOWY KREM SNICKERS

744 kcal | 80B | 24T | 57W

DESER KANAPKA OREO

640 kcal | 33B | 26T | 71W