224 kcal | 11 B | 11 T | 22 W

TARTA MILKY WAY

Składniki

Spód:
• 50 g mąki pszennej
• 50 g mąki migdałowej
• 50 g daktyli + wrzątek
• 100 g masła orzechowego
• 1 żółtko
• 30 g erytrytolu
• 10 g kakao

Masa:
• 250 g twarogu chudego
• 20 g budyniu śmietankowego w proszku
• 350 ml mleka 1.5%
• 10 tabletek słodzika + odrobina wody
• 50 g erytrytolu
• 5 cukierków Milky Way
• 10 g żelatyny + odrobina wody
• 1 białko jaja

Polewa:
• 75 g czekolady
• Mleko (gramatura zależy od tego jaką chcecie konsystencję, ale polecam zacząć od ok. 15 ml)
+ kilka cukierków na dekorację

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza (1/12 całości):

  • Białko: 11 g
  • Tłuszcze: 11 g
  • Węglowodany: 22 g
  • Wartość energetyczna: 224 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem. Po ok. 15 min odlewamy wodę i dokładnie blendujemy. Wszystkie składniki na spód zagniatamy i wykładamy do formy (dno można wyłożyć papierem, żeby było łatwiej wyciągnąć.
2. Pieczemy 10 min w 200 stopniach.
3. Budyń robimy w 300 ml mleka (wykonanie standardowe). Czekamy chwilę, aż lekko się ostudzi, a następnie blendujemy razem z twarogiem, resztą mleka, słodzikami oraz cukierkami. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę* i ponownie blendujemy.
4. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy, mieszamy szpatułą, a następnie wylewamy na upieczony spód. Wkładamy do lodówki na ok. 2 h.
5. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy odrobinę mleka i wylewamy na stężałą masę, dekorujemy pokrojonymi cukierkami.

* Żelatynę zalewamy odrobiną wody, wstawiamy do mikrofali na minimalną/średnią moc na 20-40 s (polecam użyć wyższą szklankę, aby nie było niespodzianek w mikrofali ;))

Podobne prace

SERNIK STRACIATELLA

201 kcal | 17 B | 9 T | 15 W

CIASTO BOUNTY

269 kcal | 20 B | 10 T | 24 W

SERNIK KRÓWKOWY

112 kcal | 10 B | 4 T | 10 W