211 kcal | 11 B | 12 T | 14 W

TARTA KINDER BUENO

Składniki

Spód:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 50 g daktyli + wrzątek
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 żółtko
  • 30 g erytrytolu
  • 15 g skyra naturalnego

Krem:

  • 250 g serka ricotta
  • 150 g skyra waniliowego
  • 150 ml mleka 1.5%
  • 15 g żelatyny + woda
  • 50 g erytrytolu
  • 30 g masła orzechowego
  • 1 białko jaj
  • Aromat Funky Flavors (masło orzechowe)
  • 1 baton Kinder Bueno White

Krem jako czekolada:

  • 135 g skyra naturalnego
  • Aromat Funky Flavors (biała czekolada)
  • 5 tabletek słodzika + odrobina wody

+ 3 batony Kinder Bueno White

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza (1/12 całości):

  • Białko: 11 g
  • Tłuszcze: 12 g
  • Węglowodany: 14 g
  • Wartość energetyczna: 211 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem. Po ok. 15 min odlewamy wodę i dokładnie blendujemy. Wszystkie składniki na spód zagniatamy i wykładamy do formy (dno można wyłożyć papierem, żeby było łatwiej wyciągnąć.
  2. Pieczemy 10-15 min w 200 stopniach.
  3. Składniki na masę blendujemy (oprócz żelatyny, białka jaja i batona).
  4. Do masy dolewamy rozpuszczoną żelatynę* i energicznie blendujemy.
  5. Białko ubijamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  6. Batona kroimy w małe kawałki, dodajemy do masy, mieszamy i całość wylewamy na spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  7. Skyra mieszamy z rozpuszczonym słodzikiem i aromatem. Wykładamy na wierzch, posypujemy czekoladą i dekorujemy kawałkami batonów.

 

* Żelatynę zalewamy odrobiną wody, wstawiamy do mikrofali na minimalną/średnią moc na 20-40 s (polecam użyć wyższą szklankę, aby nie było niespodzianek w mikrofali ;))

Podobne prace

SERNIK STRACIATELLA

201 kcal | 17 B | 9 T | 15 W

CIASTO BOUNTY

269 kcal | 20 B | 10 T | 24 W

SERNIK KRÓWKOWY

112 kcal | 10 B | 4 T | 10 W