242 kcal | 9 B | 11 T | 27 W

SZARLOTKA

Składniki

Spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g masła orzechowego słony karmel
  • 100 g erytrytolu
  • 2 jaja

Środek:

  • 1,4 kg jabłek (przed, po obraniu 1 kg, a po odciśnięciu z soku 650 g)
  • 50 g erytrytolu
  • Cynamon

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza (1/8 całości):

  • Białko: 9 g
  • Tłuszcze: 11 g
  • Węglowodany: 27 g
  • Wartość energetyczna: 242 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Składniki na spód zagniatamy i oblepiamy formę (polecam spód wyłożyć papierem i razem z bokami natłuścić). Trochę masy zostawiamy – będzie służyć jako kruszonka.
  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z soku i podsmażamy parę minut na patelni. Pod koniec dodajemy erytrytol i cynamon i wszystko mieszamy.
  3. Uprażone jabłka wykładamy na spód.
  4. Na górę wykładamy kruszonkę.
  5. Całość pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.

 

Szarlotkę śmiało można podać z lodami, wtedy smakuje jeszcze lepiej.

Podobne prace

SERNIK STRACIATELLA

201 kcal | 17 B | 9 T | 15 W

CIASTO BOUNTY

269 kcal | 20 B | 10 T | 24 W

SERNIK KRÓWKOWY

112 kcal | 10 B | 4 T | 10 W