789 kcal | 49 B | 20 T | 103 W

SPAGHETTI Z KURCZAKIEM I CIECIERZYCĄ

Składniki

• 100 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
• 100 g mięsa z piersi kurczaka
• 100 g cieciorki z zalewy (kupna, w słoiku)
• 10 ml oliwy z oliwek
• 250 ml passaty pomidorowej
• 2 plastry sera żółtego mierzwionego (14 g) – zmieniacz gry, nadaje passacie kremowej konsystencji
• garść rukoli/szpinaku (ok. 20 g)
• zioła prowansalskie lub inna przyprawa ziołowa, sól

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza:

  • Białko: 49 g
  • Tłuszcze: 20 g
  • Węglowodany: 103 g
  • Wartość energetyczna: 789 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (stopień al dente).
2. Kroimy drobno mięso, podsmażamy na oliwie.
3. Dodajemy odsączoną ciecierzycę i podsmażamy jeszcze chwilę.
4. Dodajemy passatę, doprawiamy sos ziołami oraz solą. Dodajemy ser w małych kawałkach i mieszamy aż się rozpuści.
5. Dodajemy makaron i rukolę – przemieszać i przełożyć do naczynia.
6. Dekorujemy posiekaną pietruszką, świeżą bazylią oraz opcjonalnie startym serem.

Podobne prace

MAKARON PO CHIŃSKU

467 kcal | 32 B | 15 T | 52 W

MAKARON WARZYWNY Z INDYKIEM I CIECIERZYCĄ

399 kcal | 34 B | 15 T | 36 W

TOFU Z KASZĄ I WARZYWAMI

611 kcal | 27 B | 21 T | 79 W