SERNIK CZEKOLADOWY NA ZIMNO

Składniki

Spód:

  • 100 g herbatników
  • 100 g daktyli

Masa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 150 g skyra naturalnego
  • 150 g skyra waniliowego
  • 90 g białek jaj
  • 80 g erytrytolu
  • 150 ml mleka 1.5%
  • 20 g żelatyny + woda
  • 15 g kakao

Drip:

  • 50 ml śmietanki 36%
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 5 g żelatyny + woda

Krem:

  • 6 g śmietanexu
  • 20 ml mleka
  • 100 g skyra naturalnego
  • Kilka kropel aromatu

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza:

  • Białko:
  • Tłuszcze:
  • Węglowodany: –  
  • Wartość energetyczna:

Są święta, więc nie obliczałam makro ciasta 😉

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Herbatniki blendujemy na pył.
  2. Daktyle zalewamy wrzątkiem, po ok. 30 min blendujemy i zagniatamy z herbatnikami. Formę wykładamy papierem (polecam osobno spód i boki) i wykładamy rozprowadzając po całym dnie formy. Wkładamy do lodówki.
  3. W osobnej misce mieszamy twaróg ze skyrami i mlekiem. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy.
  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodając erytrytol. Ubite białka łączymy z masą.
  5. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy ok. 10 g kakao, do drugiej 5 g kakao, a trzecią zostawiamy białą. Masy z dodatkiem kakao można jeszcze dosłodzić wg uznania.
  6. Na spód wylewamy najciemniejszą masę i wkładamy do zamrażalki na ok. 10 min. Czynność powtarzamy z pozostałymi masami. Gdy wszystkie masy będą już w formie całość wkładamy do lodówki na ok. 3 h.
  7. Śmietankę i czekoladę wkładamy do miski i podgrzewamy w mikrofali (polecam sprawdzać co parę sekund). Mieszamy do całkowitego uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Żelatynę zalewamy wodą i jak napęcznieje wkładamy do mikrofali na parę sekund. Następnie wlewamy do śmietanki, mieszamy i dekorujemy wierzch sernika.
  9. Mleko miksujemy z śmietanexem. Następnie dodajemy skyra, aromat i ponownie miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.

Podobne prace

SERNIK STRACIATELLA

201 kcal | 17 B | 9 T | 15 W

CIASTO BOUNTY

269 kcal | 20 B | 10 T | 24 W

SERNIK KRÓWKOWY

112 kcal | 10 B | 4 T | 10 W