90 kcal | 6 B | 2 T | 12 W

PRZEKŁADANA SZARLOTKA

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jaj (temperatura pokojowa)
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g erytrytolu

Nadzienie:

  • 650 jabłek (4 sztuki) (po obraniu)
  • 30 g galaretki bez cukru
  • 50 g erytrytolu
  • 5 cynamonu

Krem:

  • 330 g skyra naturalnego
  • 10 tabletek słodzika + odrobina wody
  • 5 ml ekstraktu waniliowego

Wartość odżywcza

Porcja (1/16 ciasta; forma 20×20 cm):

  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 2 g
  • Węglowodany: 12 g
  • Wartość energetyczna: 90 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Białka ubijamy na sztywno, w międzyczasie dodajemy erytrytol i miksujemy. Następnie dodajemy kolejno żółtka ciągle miksując.
  2. Mąkę partiami przesiewamy przez sitko i mieszamy szpatułką.
  3. Pieczemy ok. 30 min w 170 st.
  4. Upieczony biszkopt zrzucamy na blat z wysokości ok. 20 cm. Czekamy aż przestygnie.
  5. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy erytrytol, cynamon i smażymy na patelni. Po ok. 5 min dodajemy galaretkę i smażymy jeszcze parę minut.
  6. Skyra mieszamy z rozpuszczonym słodzikiem i ekstraktem waniliowym.
  7. Przestudzony biszkopt przekrajamy w połowie. Na spód wykładamy połowę nadzienia jabłkowego, następnie góra biszkoptu, jabłka i krem skyrowy. Całość można posypać cynamonem.

Podobne prace

HEART CAKE

1460 kcal | 69 B | 67 T | 147 W

TARTA Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

190 kcal | 16 B | 5 T | 19 W

TORT FERRERO ROCHER

191 kcal | 14 B | 7 T | 18 W