1888 kcal | 39 B | 72 T | 267 W

KRUCHE PIERNICZKI

Składniki

• 100 ml miodu
• 50 g masła
• 30 g masła orzechowego
• 225 g mąki pszennej
• 2 żółtka
• 20 g przyprawy do ciastek korzennych/piernika
• 3 g cynamonu
• Opcjonalnie erytrytol/słodzik i woda

Wartość odżywcza

Makro całości (wyszło ok. 100 sztuk):

  • Białko: 39 g
  • Tłuszcze: 72 g
  • Węglowodany: 267 g
  • Wartość energetyczna: 1888 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Miód, masło i masło orzechowe wkładamy do rondelka i podgrzewamy na ogniu do połączenia się składników.
2. Do miski wsypujemy mąkę, którą mieszamy razem z przyprawą i cynamonem (+ ew. ze słodzidłem).
3. Dolewamy przestudzoną zawartość rondelka, dodajemy żółtka i zagniatamy do połączenia się składników (jak masa będzie zbyt zbita, dolewamy minimalną ilość wody).
4. Zbitą masę wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
5. Następnie wykładamy na blat, wałkujemy* i wycinamy pierniczki.
6. Pieczemy ok. 8 min w 180 stopniach.
Pierniczki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.

* my wolimy bardziej kruche pierniczki, więc wałkowałam dość cienko.

Podobne prace

PIECZONE DONUTY

98 kcal | 7 B | 2 T | 14 W

PIANKA MILKA MIGDAŁ-KOKOS

450 kcal | 50 B | 21 T | 18 W

JEDNOPORCJOWA SCHOGETTEN TRUSKAWKOWA

490 kcal | 73 B | 8 T | 32 W