• 10 łyżek kaszy manny (100 g)
• 2 szklanki mleka bez laktozy 1.5% (600 ml) – może być zwykłe, jeśli dobrze tolerujecie laktozę + mleko bez laktozy jest nieco słodsze od klasycznego
• 10 kropel aromatu karmelowego [Funky Flavours] – ew. można zastąpić białkiem serwatkowym mieszając je wcześniej mlekiem
• 1 łyżka orzechów arachidowych (15 g)
• 2/3 snickersa białego (baton waży 49 g)
• 3 kostki białej czekolady (18 g)
• 1 łyżeczka kajmaku (20 g) lub kremu na bazie daktyli
• 1 łyżeczka masła orzechowego (15 g) + 15 ml wrzątku + szczypta soli
Porcja (połowa)
1. Mleko gotujemy w garnku cały czas mieszając, aby nie przypalić. Następnie zmniejszamy gaz i stopniowo wsypujemy kaszę mieszając, następnie dodajemy aromat i mieszamy gotując aż osiągnie pożądaną konsystencję.
2. Przelewamy do naczynia, układamy dodatki. Masło orzechowe mieszamy z wrzątkiem aż dokładnie się rozpuści, dodajemy szczyptę soli dla podkreślenia smaku – polewamy sosem kaszkę.