569 kcal | 52 B | 21 T | 38 W

JEDNOPORCJOWY SNICKERS WHITE

Składniki

Masa:

  • 125 g twarogu chudego
  • 150 g skyra naturalnego
  • 20 g masła orzechowego
  • 5 kropel aromatu Funky Flavors masło orzechowe
  • 2 białka jaj
  • 5 g żelatyny + odrobina wody
  • 10 tabletek słodzika + odrobina wody
  • 25 g erytrytolu

Karmel:

  • 20 g proszku budyniowego słony karmel (użyłam tego do zrobienia na wodzie)
  • 10 tabletek słodzika
  • 10 g orzechów ziemnych
  • Opcjonalnie guma ksantanowa

Czekolada:

  • 4 kostki czekolady białej
  • 10 ml mleka 1.5%

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza:

  • Białko: 52 g
  • Tłuszcze: 21 g
  • Węglowodany: 38 g
  • Wartość energetyczna: 569 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki na masę (oprócz białek jaj i żelatyny) wrzucamy do miski i blendujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę* i energicznie blendujemy.
  2. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy, delikatnie mieszamy i wylewamy do formy. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
  3. Budyń robimy wg instrukcji na opakowaniu + dodałam pokruszony słodzik – dałam trochę więcej wody, więc musiałam użyć gumę ksantanową.
  4. Tak przygotowany budyń wylewamy na masę, układamy orzechy ziemne i ponownie wkładamy do lodówki.
  5. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy mleko, mieszamy i smarujemy wierzch.

 

* Żelatynę zalewamy odrobiną wody, wstawiamy do mikrofali na minimalną/średnią moc na 20-40 s (polecam użyć wyższą szklankę, aby nie było niespodzianek w mikrofali ;))

Podobne prace

DESER KANAPKA OREO

1280 kcal | 65 B | 51 T | 141 W

TRUSKAWKI Z DIPEM CZEKOLADOWY I ORZECHAMI

303 kcal | 23 B | 11 T | 36 W

DESER Z GALARETKI

115 kcal | 16 B | 2 T | 9 W