1195 kcal | 67 B | 47 T | 140 W

DESER MAXI KING

Składniki

Spód:
• 4 herbatniki
• 25 g daktyli + wrzątek
• 2 g kakao

Masa biała:
• 300 g twarogu sernikowego
• 75 g skyra naturalnego
• 10 g żelatyny + odrobina wody
• 10 tabletek słodzika + odrobina wody
• 10 kropel aromatu Funky Flavors biała czekolada
• 60 g białek jaj

Karmel:
• 25 g daktyli + wrzątek
• 50 g kajmaku

Wierzch:
• 10 g orzechów
• 75 g czekolady mlecznej @redchocolatepl + mleko

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza*:

  • Białko: 67 g
  • Tłuszcze: 47 g
  • Węglowodany: 140 g
  • Wartość energetyczna: 1195 kcal
 
 *podana wartość odżywcza tyczy się całości, jednak spokojnie można podzielić na 2 lub 4 porcje.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 15 min, następnie wylewamy wodę i blendujemy. Dorzucamy pokruszone herbatniki, kakao i ponownie blendujemy. Gotowy spód wykładamy do naczynia.
2. Twaróg sernikowy miksujemy ze skyrem, rozpuszczonym słodzikiem i aromatem. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę* i energicznie miksujemy. Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy szpatułką. Połowę masy wylewamy na spód i wkładamy do zamrażarki na parę minut.
3. Daktyle przyrządzamy jak w punkcie 1. Następnie dodajemy kajmak, blendujemy i wykładamy na stężałą masę.
4. Na kajmak wylewamy drugą część białej masy, posypujemy posiekanymi orzechami i ponownie wkładamy do zamrażarki.
5. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy odrobinę mleka (ciepłego/temp. pokojowa, aby czekolada się nie zbryliła) i wykładamy na wierzch.

* Żelatynę zalewamy odrobiną wody, wstawiamy do mikrofali na minimalną/średnią moc na 20-40 s (polecam użyć wyższą szklankę, aby nie było niespodzianek w mikrofali ;))

Podobne prace

DESER KANAPKA OREO

1280 kcal | 65 B | 51 T | 141 W

TRUSKAWKI Z DIPEM CZEKOLADOWY I ORZECHAMI

303 kcal | 23 B | 11 T | 36 W

DESER Z GALARETKI

115 kcal | 16 B | 2 T | 9 W