1280 kcal | 65 B | 51 T | 141 W

DESER KANAPKA OREO

Składniki

Spód:
• 4 ciastka oreo
• 50 g daktyli + wrzątek

Masa:
• 300 g twarogu sernikowego
• 75 g skyra naturalnego
• 10 g żelatyny + odrobina wody
• 10 tabletek słodzika + odrobina wody
• 10 kropel aromatu Funky Flavors oreo
• 60 g białek jaj

Wierzch:
• 1 ciastko oreo
• 75 g czekolady + mleko
• Czarne kakao

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza:

  • Białko: 65 g
  • Tłuszcze: 51 g
  • Węglowodany: 141 g
  • Wartość energetyczna: 1280 kcal

*podana wartość odżywcza tyczy się całości, jednak spokojnie można podzielić na 2 lub 4 porcje

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 15 min następnie odlewamy wodę i blendujemy. Dorzucamy ciasta i ponownie blendujemy. Całość zagniatamy, żeby masa była zwarta i wykładamy na dno naczynia (masa będzie dość lepka).
2. Twaróg sernikowy miksujemy ze skyrem, rozpuszczonym słodzikiem i aromatem. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę* i energicznie miksujemy. Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy szpatułką. Gotową masę wylewamy na spód i wkładamy do lodówki bądź (aby było szybciej) zamrażarki.
3. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy odrobinę mleka (ciepłego/temp. pokojowa, aby czekolada się nie zbryliła), czarne kakao – wszystko mieszamy i wykładamy na górę, dodatkowo kruszymy ciasteczko oreo.

* Żelatynę zalewamy odrobiną wody, wstawiamy do mikrofali na minimalną/średnią moc na 20-40 s (polecam użyć wyższą szklankę, aby nie było niespodzianek w mikrofali ;))

Podobne prace

TRUSKAWKI Z DIPEM CZEKOLADOWY I ORZECHAMI

303 kcal | 23 B | 11 T | 36 W

DESER Z GALARETKI

115 kcal | 16 B | 2 T | 9 W

DESER MAXI KING

1195 kcal | 67 B | 47 T | 140 W