Dietetyka Na Luzie

215 kcal | 15 B | 3 T | 32 W

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIEM ŚMIETANKOWYM

Składniki

Masa (na 5 naleśników):

  • 75 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 35 ml wody gazowanej
  • 100 ml mleka bez laktozy 1.5%
  • 5 g kakao
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 5 tabletek słodzika
  • wrzątek

Nadzienie:

  • 325 ml mleka 1.5% (250 ml +75 ml)
  • 30 g białka serwatkowego
  • 40 g budyniu śmietankowego w proszku
  • 150 g skyra naturalnego
  • 175 g banana

Wartość odżywcza

Porcja (1 naleśnik):
  • Białko: 15 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Tłuszcze: 3 g 
  • Wartość energetyczna: 215 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ciasto robimy klasycznie – mąkę, jajo, wodę, kakao, mleko, rozpuszczony słodzik i aromat wrzucamy do miski i mieszamy.
  2. Gotową masę rozdzielamy i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
  3. 250 ml mleka szejkujemy z białkiem i gotujemy (pamiętajmy o mieszaniu, żeby nam mleko nie przywarło).
  4. Budyń mieszamy z 75 ml mleka. Gdy mleko się gotuje, wylewamy budyń ciągle mieszając.
  5. Jak trochę ostudzi to wrzucamy skyra i mieszamy.
  6. Naleśniki wypełniamy masą budyniową, na to kładziemy po 1/4 banana i zawijamy.

Podobne prace

OWOCOWY BUDYŃ OWSIANY

378 kcal | 22B | 11T | 52W

KASZKA SNICKERS WHITE

603 kcal | 22B | 22T | 80W

OMLET Z MOZZARELLĄ

502 kcal | 46B | 32T | 4W