269 kcal | 20 B | 10 T | 24 W

CIASTO BOUNTY

Składniki

Spód:
• 100 g daktyli
• 100 g płatków owsianych
• 75 g masła orzechowego
• 5 g kakao

Masa:
• 500 g serka wiejskiego lekkiego
• 200 ml mleka 1.5%
• 30 g białka serwatkowego
• 4 g bolero kokosowego
• 20 g żelatyny + odrobina wody
• 25 g wiórek kokosowych

Wierzch:
• 150 g skyra naturalnego
• 10 g kakao
• 10 tabletek słodzika + odrobina wody
• 3 g wiórek kokosowych

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza (1/8; średnica 22 cm):

  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze:  10 g
  • Węglowodany: 24 g
  • Wartość energetyczna: 269 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem – moczymy kilkanaście minut. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę.
2. Płatki owsiane blendujemy na pył, dodajemy je razem z kakao oraz masłem do daktyli – wszystko mieszamy łyżką i wykładamy na spód formy (polecam spód wyłożyć papierem).
3. Serek wiejski blendujemy, dodajemy pozostałe składniki (oprócz żelatyny) i mieszamy. Jak będziemy mieć jednolitą masę to dodajemy żelatynę i energicznie blendujemy*.
4. Całość wylewamy na spód i wkładamy do lodówki na ok. 3h.
5. Skyra mieszamy z kakao oraz rozpuszczonym słodzikiem i smarujemy wierzch. Dodatkowo posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

* Żelatynę zalewamy odrobiną wody, wstawiamy do mikrofali na minimalną/średnią moc na 20-40 s (polecam użyć wyższą szklankę, aby nie było niespodzianek w mikrofali ;))

Podobne prace

SERNIK STRACIATELLA

201 kcal | 17 B | 9 T | 15 W

SERNIK KRÓWKOWY

112 kcal | 10 B | 4 T | 10 W

ORZECHOWE BROWNIE

112 kcal | 7 B | 4 T | 11 W