80 kcal | 7 B | 1 T | 11 W

BRZOSKWINIOWY JOGURTOWIEC

Składniki

Spód:

  • 75 g herbatników

Warstwa brzoskwiniowa:

  • 2 opakowania skyra brzoskwiniowego
  • 2 brzoskwinie (200 g)
  • 10 tabletek słodzika + odrobina wody
  • 15 g żelatyny + odrobina wody

Warstwa biała:

  • 2 opakowania skyra naturalnego
  • 100 ml mleka 1.5%
  • 10 tabletek słodzika + odrobina wody
  • 10 g żelatyny + odrobina wody

Góra:

  • 200 g brzoskwini
  • 30 g galaretki transparentnej
  • 200 ml wrzątku

Wartość odżywcza

Porcja (1/16 ciasta; forma 20×20 cm):

  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 1 g
  • Węglowodany: 11 g
  • Wartość energetyczna: 80 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Herbatniki układamy na spodzie.
  2. Brzoskwinie myjemy, kroimy i blendujemy. Następnie dodajemy skyry brzoskwiniowe, rozpuszczony słodzik oraz żelatynę*. Gotową masę wylewamy na herbatniki i wkładamy do lodówki na ok. 45-60 min.
  1. Biała warstwa – skyry blendujemy z mlekiem, rozpuszczonym słodzikiem oraz żelatyną*. Gotową masę wylewamy na w miarę stężałą warstwę brzoskwiniową. Wkładamy do lodówki na 20-30 min.
  2. Brzoskwinie myjemy, kroimy w drobną kostkę. Układamy na białej warstwie (polecam trochę je przygnieść). Wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
  3. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i przestudzoną nalewamy na wierzch. Całość wkładamy do lodówki na ok. 2-3 h.

* Żelatynę zalewamy odrobiną wody, wstawiamy do mikrofali na minimalną/średnią moc na 20-40 s (polecam użyć wyższą szklankę, aby nie było niespodzianek w mikrofali ;))

Podobne prace

HEART CAKE

1460 kcal | 69 B | 67 T | 147 W

TARTA Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

190 kcal | 16 B | 5 T | 19 W

TORT FERRERO ROCHER

191 kcal | 14 B | 7 T | 18 W