64 kcal | 6 B | 1 T | 7 W

BISZKOPT Z KREMEM JAGODOWYM

Składniki

Biszkopt:

  • 3 jaja (temperatura pokojowa)
  • 72 g mąki pszennej
  • 60 g erytrytolu
  • 30 g borówek/jagód

„Krem”:

  • 450 g skyra jagodowego (3 opakowania)
  • 30 g borówek/jagód
  • 10 tabletek słodzika + odrobina wody
  • 5 g żelatyny + odrobina wody

Wartość odżywcza

Porcja (1/12; forma 16 cm x 18 cm):

  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 1 g
  • Węglowodany: 7 g
  • Wartość energetyczna: 64 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Białka ubijamy na sztywno, w międzyczasie dodajemy erytrytol i miksujemy. Następnie dodajemy kolejno żółtka ciągle miksując.
  2. Mąkę partiami przesiewamy przez sitko i mieszamy szpatułką – przelewamy do formy (wykładamy papierem tylko od spodu, ścianki zostawiamy „gołe”). Na górę dorzucamy borówki/jagody.
  3. Pieczemy ok. 30 min w 170 st.
  4. Upieczony biszkopt zrzucamy na blat z wysokości ok. 20 cm. Czekamy aż przestygnie.
  5. Skyry mieszamy z rozpuszczonym słodzikiem i żelatyną* oraz borówkami/jagodami.
  6. Biszkopt przekrajamy w połowie, przekładamy a’la kremem skyrowym i wkładamy do lodówki na ok 1-2 h, aby stężał.

* Żelatynę zalewamy odrobiną wody, wstawiamy do mikrofali na minimalną/średnią moc na 20-40 s (polecam użyć wyższą szklankę, aby nie było niespodzianek w mikrofali ;))

Podobne prace

HEART CAKE

1460 kcal | 69 B | 67 T | 147 W

TARTA Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

190 kcal | 16 B | 5 T | 19 W

TORT FERRERO ROCHER

191 kcal | 14 B | 7 T | 18 W