BABKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Składniki

  • 5 jaj
  • 80 g erytrytolu
  • 45 g mąki pszennej
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku
  • 150 g skyra waniliowego
  • 250 g jabłka (po usmażeniu 150 g)
  • Opcjonalnie ekstrakt waniliowy
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 5 g proszku do pieczenia

Drip:

  • 50 ml śmietanki 36%
  • 30 g czekolady białej
  • 15 g czekolady gorzkiej

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza:

  • Białko:
  • Tłuszcze:
  • Węglowodany: –  
  • Wartość energetyczna:

Są święta, więc nie obliczałam makro ciasta 😉

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, podczas ubijania partiami dodajemy erytrytol, a następnie żółtka.
  2. Mąkę, pdp i proszek budyniowy przesiewamy przez sito i mieszamy.
  3. Jabłko obieramy, blendujemy i podsmażamy, aby zrobił się mus.
  4. Do masy dodajemy skyra oraz usmażone jabłko i mieszamy.
  5. Czekoladę siekamy, dorzucamy do masy, mieszamy i wylewamy do formy.
  6. Pieczemy ok. 40-50 min w 180 stopniach.
  7. Śmietankę i czekoladę wkładamy do miski i podgrzewamy w mikrofali (polecam sprawdzać co parę sekund). Mieszamy do całkowitego uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy, aby powstała zebra- tak dekorujemy babkę.

Podobne prace

SERNIK STRACIATELLA

201 kcal | 17 B | 9 T | 15 W

CIASTO BOUNTY

269 kcal | 20 B | 10 T | 24 W

SERNIK KRÓWKOWY

112 kcal | 10 B | 4 T | 10 W